Τηλεφωνικό Κέντρο IP : Πώς θα διαλέξετε για την επιχείρησή σας;

Τι είναι το τηλεφωνικό κέντρο IP που πλέον ακούγεται παντού και πώς δουλεύει; Πώς μια επιχείρηση θα διαλέξει το κατάλληλο και γιατί είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για τις επικοινωνιακές της ανάγκες;

Ένα τηλεφωνικό κέντρο σε μία επιχείρηση, δεν έχει μόνο τον ρόλο του εργαλείου. Δημιουργεί επίσης σε όποιον καλεί την αίσθηση εμπιστοσύνης, από το πρώτο κιόλας τηλεφώνημα. Τον κάνει να αισθάνεται πως θα απευθυνθεί σε επαγγελματίες, που έχουν οργανωμένες δομές και διαδικασίες.

Στο παρελθόν, η χρήση ενός τηλεφωνικού κέντρου δεν ήταν για όλες τις επιχειρήσεις μια προσιτή λύση διαχείρισης κλήσεων. Αποτελούσε μία κοστοβόρα εγκατάσταση που απαιτούσε χώρο για να φιλοξενήσει τον εξοπλισμό, αλλά και την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Σήμερα, με τα τηλεφωνικά κέντρα IP, και η πιο μικρή επιχείρηση μπορεί να καλωσορίζει με σιγουριά όσους την καλούν και να τους διαχειρίζεται με απόλυτο έλεγχο και οργάνωση ώστε να μη χάνει ούτε μία κλήση!

Τηλεφωνικό κέντρο IP τι είναι ;

Με απλά λόγια, το IP τηλεφωνικό κέντρο, γνωστό και ως IP PBX, είναι ένα τηλεφωνικό σύστημα που λειτουργεί μέσα από το διαδίκτυο. Με ακόμα πιο απλά λόγια, για να μιλήσει κανείς στο τηλέφωνο, ουσιαστικά το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει Ίντερνετ.

Ας το πιάσουμε όμως από την αρχή. Τα παραδοσιακά τηλεφωνικά συστήματα (PBX) χρησιμοποιούν αναλογικά switchboards, όπως το παραδοσιακό τηλεφωνικό δίκτυο (PSTN). Τα IP PBX (αρχικά: Internet Protocol Private Branch Exchange), είναι το είδος του τηλεφωνικού συστήματος που χρησιμοποιεί την IP για να συνδέει τις κλήσεις με το δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο.

Δεν είναι απαραίτητη η φυσική εγκατάσταση κάποιου ιδιαίτερου εξοπλισμού για να δεχτείτε ή να πραγματοποιήσετε κλήσεις μέσω του εταιρικού σας τηλεφώνου. Αρκεί η χρήση δικτυακής (ΙΡ) τηλεφωνικής συσκευής ή μίας αξιόπιστης εφαρμογής, όπως η παγκοσμίου φήμης 3CX, που θα εγκαταστήσετε στον υπολογιστή ή/και στο smartphone σας για να μιλάτε από παντού σαν να βρισκόσαστε στην επιχείρησή σας!

Αν θέλετε να μάθετε ακόμα περισσότερα, δείτε τον οδηγό μας για τα τηλεφωνικά συστήματα.

Ποια είναι τα είδη για το τηλεφωνικό κέντρο IP;

Τα IP τηλεφωνικά συστήματα χωρίζονται σε δύο τύπους:

  • On-premises IP PBX
  • Cloud-based IP PBX

Αυτοί οι τύπου ξεχωρίζουν το αν θα χρησιμοποιείται hardware εντός της επιχείρησης ή software για τη σύνδεση των κλήσεων με το τηλεφωνικό δίκτυο. Και στις δύο περιπτώσεις, ο χρήστης συνδέεται στο διαδίκτυο για να πραγματοποιήσει τις κλήσεις του.

Τηλεφωνικό Κέντρο IP – On-premises ( on-site IP PBX)

Ομοίως με το παραδοσιακό τηλεφωνικό κέντρο, το non-hosted ή on-premises IP τηλεφωνικό κέντρο (συνήθως αναφέρεται και ως VoIP τηλεφωνικό κέντρο) στεγάζεται μέσα στην επιχείρηση όπου η λειτουργικότητα του τηλεφωνικού συστήματος είναι προγραμματισμένη μέσα σε ένα PBX hardware, χρησιμοποιώντας και πάλι τη σύνδεση του Internet, ενώ τα δεδομένα αποθηκεύονται σε servers.

Μία IT ομάδα, του παρόχου ή της ίδιας της εταιρείας, είναι υπεύθυνη για τον χειρισμό του, τη συντήρησή του, τις αναβαθμίσεις τους και τις επισκευές του. Το θετικό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι έχετε τη δυνατότητα να εγκαταστήσετε όσα μέτρα προστασίας θέλετε εσείς. Το αρνητικό είναι ότι χρειάζεται αρχικό κεφάλαιο για την αγορά του εξοπλισμού και εξειδικευμένη τεχνογνωσία από το προσωπικό που θα το αναλάβει.

Αυτό το σύστημα εκμεταλλεύεται πλήρως τις υπάρχουσες εσωτερικές συνδέσεις του διαδικτύου και προσφέρουν σταθερότητα, καλή ποιότητα φωνής και προηγμένες λειτουργίες. Για να μπορέσει να αξιοποιηθεί πλήρως, χρησιμοποιούνται SIP Trunk, η ψηφιακή έκδοση μιας τηλεφωνικής γραμμής που επιτρέπει τη χρήση του υπάρχοντα εξοπλισμού, και που προσφέρει οφέλη όπως ανάκτηση πληροφορίας, δρομολόγηση κλήσεων και πολλά ακόμα.

Το βασικό του μειονέκτημα είναι ότι δεν προσφέρει τη δυνατότητα της μετακίνησης (mobility). Για κάθε σημείο παρουσίας της, μια εταιρεία πρέπει να έχει κι ένα IP τηλεφωνικό κέντρο.

Τηλεφωνικό Κέντρο IP – Cloud-based (Cloud PBX)

Με τα Cloud-hosted συστήματα, όλη η πληροφορία, οι λειτουργίες, οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες είναι στο Cloud.

Δεν υπάρχουν άρα και έγνοιες περί συντήρησης ή εξοπλισμού, πέραν των συσκευών που ήδη έχετε, μιας και ο πάροχος είναι ο υπεύθυνος για τη συντήρηση και την αναβάθμιση κάθε λειτουργίας των Cloud server. Το θετικό είναι ότι σε τέτοιου είδους συστήματα δεν απαιτούνται αρχικά κεφάλαια, λειτουργούν από κάθε συσκευή επικοινωνίας που συνδέεται στο Ίντερνετ (κινητό, λάπτοπ, τάμπλετ) κι εξαρτώνται μόνο από τη σύνδεση του διαδικτύου.

Με άλλα λόγια, το Cloud based IP PBX (ή hosted) τηλεφωνικό σύστημα, σε αντίθεση με το on-premises, χρησιμοποιεί software για την λειτουργία του και δεν απαιτεί εξοπλισμό.

Πρόκειται για την πιο οικονομική επιλογή, εύκολη στη χρήση, ευέλικτη, που εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις που είναι πάντα “εν κινήσει”.

Δείτε όλες τις λειτουργίες που προσφέρει εδώ.

Οφέλη του Τηλεφωνικού Κέντρου IP;

Είναι ευέλικτο

Με ένα τηλεφωνικό κέντρο IP, είναι εύκολο να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε χρήστες και να ενσωματώσετε τις υπάρχουσες τηλεφωνικές σας συσκευές σε αυτό.

Είναι αναβαθμίσιμο

Οι ενημερώσεις και οι αναβαθμίσεις σε κάθε λειτουργία που είναι συνδεδεμένη με το Ίντερντ, είναι πάντα κάτι εξαιρετικά χρήσιμο.

Μάλιστα, για τα Cloud PBX, όταν υπάρχουν νέες ενημερώσεις λογισμικού, είναι εύκολο να διατεθούν χωρίς να απαιτείται από τον IT σας να κάνει αλλαγές στον διακομιστή. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαχείριση των διακομιστών γίνεται από τον πάροχο, οπότε εάν πρόκειται να γίνει αναβάθμιση, ο πάροχος θα εκτελέσει την ενημέρωση εξ αποστάσεως.

Είναι επεκτάσιμο

Για να επεκτείνετε ένα τηλεφωνικό κέντρο IP, δεν χρειάζεται να προσθέτετε server και να μετακινείτε εξοπλισμό. Με Τηλεφωνικό Κέντρο που βασίζεται σε IP, η «βαριά δουλειά» και η προσπάθεια γίνονται για άλλη μια φορά από τον πάροχο. Το περισσότερο που χρειάζεται η επιχείρηση να κάνει είναι προβλέψει για τα ακουστικά και τα καλώδια για τυχόν νέους υπαλλήλους.

Είναι παντού λειτουργικό κι εφαρμόσιμο

Με το IP PBX, οι υπάλληλοι μιας επιχείρησης μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους για να πραγματοποιούν και να λαμβάνουν κλήσεις, διατηρώντας τον επαγγελματικό αριθμό του γραφείου. Αυτό γίνεται μέσω εφαρμογής που ενσωματώνεται πλήρως στο IP τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας. Αυτή η δυνατότητα έρχεται γιατί ακριβώς στο IP PBX οι αριθμοί του τηλεφώνου δεν είναι άρρητα συνδεδεμένα με μία γραμμή (landline).

Είναι οικονομικό

Εύκολο στην αγορά και στην εγκατάσταση, και δεν απαιτεί ακριβό εξοπλισμό. Επίσης, επειδή χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, οι χρεώσεις είναι πολύ πιο ξεκάθαρες, πιο χαμηλές και πιο διαχειρίσιμες. Ειδικά για μια εταιρεία που κάνει συχνά υπεραστικές κλήσεις, ο λογαριασμός της θα μειωθεί σημαντικά αν στραφεί στο IP PBX.

Πώς θα διαλέξετε όμως το κατάλληλο Τηλεφωνικό Κέντρο IP για την επιχείρησή σας;

Αν η πρώτη σας σκέψη, λοιπόν, ήταν «Τι είναι τηλεφωνικό κέντρο IP;» τότε πολύ πιθανό η δεύτερη να είναι «Πώς θα διαλέξω το καλύτερο για την επιχείρησή μου;»

Η διαδικασία της αναζήτησης του IP τηλεφωνικού σας κέντρου χρειάζεται σίγουρα μία ιδιαίτερη προσέγγιση. Άλλωστε μην ξεχνάτε πως από τον πάροχο που θα επιλέξετε να συνεργαστείτε, κρίνεται η σωστή επικοινωνία με τους πελάτες σας, καθώς και η πρώτη, σε πολλές περιπτώσεις, εικόνα που θα έχουν από την εξυπηρέτηση και την επιχείρησή σας, γενικότερα.

Κάνοντας την έρευνά σας για τον πάροχο του Τηλεφωνικού Κέντρου IP, μπορείτε να κάνετε τις κατάλληλες ερωτήσεις, οι απαντήσεις των οποίων θα σας εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή επιλογή.

1. Υπάρχει τεχνική υποστήριξη;

Είναι σημαντικό να έχετε εξασφαλίσει τεχνική υποστήριξη οποιαδήποτε στιγμή χρειαστείτε το τηλεφωνικό σας κέντρο και αυτό δεν ανταποκρίνεται.

Σιγουρευτείτε πως ο πάροχός σας διαθέτει άμεση και έγκαιρη υποστήριξη στην επιχείρησή σας για τυχόν βλάβες, καθώς και έμπειρα κι εξειδικευμένα άτομα που θα αναλάβουν την συντομότερη δυνατή επίλυσή τους.

Ακόμα κι αν δεν έχετε να αντιμετωπίσετε μία βλάβη, αλλά χρειάζεστε κάποιες αναπροσαρμογές, επεκτάσεις, αναβαθμίσεις, θα σας λύσει τα χέρια να έχετε έναν συνεργάτη που θα σας εξυπηρετήσει άμεσα και ακριβώς σε ό,τι χρειάζεστε.

Στην VOICELAND, η Τεχνική Υποστήριξη για το Cloud Τηλεφωνικό κέντρο αποτελεί βασικό στοιχείο της ικανοποίησης των πελατών μας, καθώς φροντίζουμε να εξυπηρετούμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

2. Ποιο brand τηλεφωνικού κέντρου παρέχετε;

Στην επιχείρησή σας αξίζει το καλύτερο! Μη συμβιβαστείτε με τίποτα λιγότερο από επώνυμες και αναγνωρισμένες εφαρμογές για το τηλεφωνικό κέντρο IP.

Αν στραφείτε σε Cloud λύσεις, ένα επώνυμο Cloud Τηλεφωνικό Κέντρο, όπως αυτό της 3CX, που εξυπηρετεί και καλύπτει ανάγκες επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο και σε κάθε κλάδο, ενώ διαθέτει προσαρμοσμένες λύσεις και πρακτικές, είναι η καλύτερη επιλογή.

Η VOICELAND είναι ο πρώτος πάροχος VoIP τηλεφωνίας στην Ελλάδα που κατακτά τη διάκριση 3CX PLATINUM PARTNER για να μοιραστεί τα πολλαπλά οφέλη μαζί σας.

Μάθετε για τα οφέλη της 3CX για τις επιχειρήσεις.

3. Έχετε εγγυημένη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας (SLA);

Πριν συνάψετε συνεργασία με τον πάροχο του τηλεφωνικού σας κέντρου, είναι σημαντικό να νιώθετε ασφαλείς για την ποιότητα των υπηρεσιών του.

Ειδικότερα, στην παροχή του Cloud Τηλεφωνικού Κέντρου, είναι απαραίτητη η εγγύηση της διαθεσιμότητας της υπηρεσίας (SLA), δηλαδή ο πάροχός σας να σας εξασφαλίζει το λιγότερο δυνατό downtime ετησίως.

H VOICELAND με SLA 99,997% για την διαθεσιμότητα των υπηρεσιών της για το 2020, παρέχει εγγυημένα τις ποιοτικότερες υπηρεσίες στην παροχή του Cloud Τηλεφωνικού Κέντρου.

4. Υπάρχει όριο στους χρήστες;

Το Τηλεφωνικό Κέντρο IP προσδίδει ευελιξία στην αύξηση των χρηστών που το χρησιμοποιούν σε μια επιχείρηση. Γεγονός που είναι σημαντικό για μία αναπτυσσόμενη κι εξελισσόμενη εταιρεία.

Γι’ αυτό, μην παραλείψετε να ρωτήσετε τον πάροχο που θα επιλέξετε αν υπάρχει πεπερασμένο όριο στους χρήστες που μπορείτε να εντάξετε.

Το Cloud Τηλεφωνικό Κέντρο 3CX που παρέχει η VOICELAND, προσφέρει απεριόριστο αριθμό χρηστών.

Για να ακολουθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας και της αγοράς η επιχείρησή σας, τα IP τηλεφωνικά κέντρα είναι μονόδρομος.

Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για τα τηλεφωνικά κέντρα, μεταβείτε στο άρθρο «Τηλεφωνικό Κέντρο: Ένας πλήρης οδηγός που θα σας βοηθήσει να διαλέξετε».

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα Cloud Τηλεφωνικά Κέντρα και να βρείτε λύσεις επικοινωνίας προσαρμοσμένες στην επιχείρησή σας, επικοινωνήστε σήμερα με έναν εκπρόσωπό μας κι εξασφαλίστε υπηρεσίες Cloud PBX από μόλις 50€ τον χρόνο!

Μιλήστε με έναν Voice Expert