Ελληνικά

Η αξία του 5GHz router στη VoIP τηλεφωνία

Tα πλεονεκτήματα του 5GHz router στις κλήσεις VoIP

Στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίες όπως το 5G έρχονται για να αναβαθμίσουν την καθημερινότητά μας, αγγίζοντας πτυχές της επαγγελματικής και της ιδιωτικής μας ζωής. Τέτοιες τεχνολογίες είναι σίγουρα το 5G και η VoIP τηλεφωνία αλλά και όλος ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός που υποστηρίζει τη χρήση αυτών των τεχνολογιών, ακριβώς τη στιγμή που τις χρειαζόμαστε.

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, είναι σημαντικό να πούμε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει 5G router. Η συγκεκριμένη ένδειξη σε πολλές συσκευές αναφέρεται φυσικά στο 5GHz router, δηλαδή στη δυνατότητα της συσκευής να λειτουργεί στο συγκεκριμένο συχνοτικό φάσμα.

Τόσο, όμως, το 5G όσο και το 5GHz είναι έννοιες που συνδέονται με τη VoIP, καθώς επιτρέπουν υψηλές ταχύτητες στη μετάδοση δεδομένων. Ας δούμε αναλυτικά τις διαφορές των δύο εννοιών.

5G Vs 5GHz - Ποια η διαφορά;

voiceland-5g-1-01

Το 5G και το 5Ghz είναι στην πραγματικότητα δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα:

Τo 5Ghz router είναι μια συχνότητα που χρησιμοποιείται από ορισμένα συστήματα WiFi (5GHz band router).

To 5G (5th generation) σημαίνει απλώς πέμπτη γενιά. Είναι η 5η γενιά προτύπου στην τηλεπικοινωνία.

Όπως προείπαμε, πολλά routers εμφανίζουν το WiFi των 5GHz ως 5G. Αναντίρρητα αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη σύγχυση σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτούς τους όρους και την τεχνολογία γενικότερα.

Τι είναι το 5GHz για μια συσκευή router;

Η συντριπτική πλειονότητα των συστημάτων WiFi λειτουργούσε πριν λίγα χρόνια στην περιοχή των 2,4Ghz. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, για να φιλοξενηθούν όλο και περισσότερες ασύρματες συσκευές και να έχουμε μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης, εισήχθη και το εύρος των 5Ghz.

Ορισμένες συσκευές router φέρουν την ένδειξη "dual band" ή "tri-band", αυτό σημαίνει ότι η συσκευή αυτή λειτουργεί και στις δύο ζώνες συχνοτήτων 2,4 Ghz και 5 Ghz. Συχνά στο όνομα σύνδεσης της ζώνης 5Ghz βλέπουμε την ένδειξη 5G. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με το πρότυπο πέμπτης γενιάς, αλλά ουσιαστικά σημαίνει ζώνη 5Ghz.

Τι είναι το 5G δίκτυο;

“G” σημαίνει απλώς Generation. Η πρώτη γενιά του προτύπου αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1979 στην Ιαπωνία ενώ διαδόθηκε στην Αμερική αρκετά αργότερα και συγκεκριμένα στις αρχές του 1983. Έπειτα αντικαταστάθηκε από το 2G, το 3G, το 4G και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο τα σκήπτρα κρατεί η 5η γενιά, το 5G. Τα 3G, 4G και 5G είναι όλα πρότυπα ασύρματων τηλεπικοινωνιών με βελτιώσεις στην ταχύτητα και την απόδοση.

To 4G χρησιμοποιεί συχνότητες 800Mhz, 1800Mhz και 2600Mhz με τα 800Mhz να είναι το εύρος συχνοτήτων που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως για υπηρεσίες επίγειας τηλεόρασης. Οι παρεμβολές στο 4G μπορούν να προκαλέσουν απώλεια σήματος και pixilation. Γι’ αυτό και η τεχνολογία βελτίωσης του προτύπου αυτού δεν σταματά.

Με το 5G θα μπορέσουν να υλοποιηθούν πολλές δυνατότητες που σχετίζονται με το Internet of Things, όπου καθημερινά αντικείμενα όπως ψυγειοκαταψύκτες, τοστιέρες, πλυντήρια ρούχων κ.λπ. συνδέονται στο διαδίκτυο με smart λειτουργίες.

Ποιο modem router να αγοράσω;

Τα 5 GHz είναι η σύγχρονη ζώνη WiFi, που υποστηρίζεται από νεότερες συσκευές. Παρόλο που έχει μικρότερη εμβέλεια από τη ζώνη των 2,4GHz, βελτιώνει δραματικά την ταχύτητα μετάδοσης και μειώνει την καθυστέρηση.

2-Η-αξία-του-5GHz-router-στη-VoIP-τηλεφωνία_interior

Επιλέξτε ένα router που υποστηρίζει τη λειτουργία και στα 2,4 και στα 5 GHz.

Κάτι που επίσης χρειάζεται να λάβετε υπόψιν είναι το QoS (Quality of Service). Μέσω του QoS το Router μπορεί και δίνει προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ενέργειες διαδικτύου. Για παράδειγμα, εάν βρίσκεστε σε ένα web meeting ενώ ταυτόχρονα κάποιος παρακολουθεί Netflix στο άλλο δωμάτιο, το QoS θα διασφαλίσει ότι η ποιότητα σύνδεσης της δικής σας τηλεδιάσκεψης έχει προτεραιότητα σε σχέση με τη φόρτωση του μεγάλου, στατικού αρχείου βίντεο για το Netflix.

Σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε και routers WiFi 6, που είναι το επόμενο τεχνολογικό βήμα για ακόμη καλύτερες ταχύτητες και συναρπαστική αμεσότητα στην web επικοινωνία.

 

 

5GHz router & VoIP τηλεφωνία

Το router είναι ένα βασικό κομμάτι του εξοπλισμού στον οποίο αξίζει να επενδύσετε, όταν χρησιμοποιείται τη VoIP τηλεφωνία. Ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ή μεγάλη είναι η επιχείρησή σας, ένα σωστό router μπορεί να κάνει την εμπειρία σας με τη VoIP όχι μόνο πιο ομαλή, αλλά και πιο ασφαλή.

Το κατάλληλο router θα βελτιστοποιεί τον όγκο των κλησεων VoIP, όταν πολλές συσκευές είναι συνδεδεμένες, ώστε να αποφευχθούν διακοπές στην επικοινωνία. Συνήθως διαθέτει και το δικό του τείχος προστασίας και πρόσθετα λογισμικά για τη βελτίωση της ασφάλειας του δικτύου σας και της διαδικτυακής εμπειρίας συνολικά.

Ζητήματα πυκνότητας συνδέσεων παρατηρούνται σε επιχειρήσεις με ανάγκες συνδεσιμότητας από πολλές συσκευές, σε πολλά δωμάτια και γραφεία, όπως:

Εμείς προτείνουμε ένα router που υποστηρίζει και τις δύο ζώνες (2,4 και 5 GHz) με ενεργή τη QoS δυνατότητα.

 

 

5G δίκτυο & VoIP τηλεφωνία

1-Η-αξία-του-5GHz-router-στη-VoIP-τηλεφωνία_interior

Το 5G δεν είναι απλώς μια σταδιακή βελτίωση που επήλθε στο 4G δίκτυο. Τα τεχνολογικά θεμέλια αυτής της τεχνολογίας είναι διαφορετικά και τα οφέλη μεγάλα.

Η VoIP και διάφορες εφαρμογές για κινητά μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, όταν πάρα πολλές συσκευές συνδέονται ταυτόχρονα στο ίδιο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Το 4G έχει περιορισμένη χωρητικότητα 100.000 συσκευών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Το 5G προσφέρει, όμως, χωρητικότητα ενός εκατομμυρίου συσκευών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο! 

Ορισμένες από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται ήδη στο Wi-Fi 5 και 6 χρησιμοποιούνται και στο 5G, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών πολλαπλής εισόδου, πολλαπλής εξόδου και διαμόρφωσης δέσμης, που αυξάνουν την απόδοση. Οι εφαρμογές VoIP απαιτούν σίγουρα ελάχιστες ή μηδαμινές καθυστερήσεις στη μετάδοση σήματος και το 5G το παρέχει αυτό. 

Γιατί το 5G αναβαθμίζει τις VoIP τηλεπικοινωνίες

3-Η-αξία-του-5GHz-router-στη-VoIP-τηλεφωνία_interior

  • Προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες κινητής τηλεπικοινωνίας.
  • Δεν προκαλεί ζητήματα απόδοσης σε περιπτώσεις μεγάλης πυκνότητας συνδέσεων.
  • Παρέχει καλύτερη και γρηγορότερη μεταφορά αρχείων και βιντεοκλήσεων.
  • Επιτρέπει διασυνδεσιμότητα μεταξύ συσκευών, ανθρώπων και αντικειμένων.
  • Επιτρέπει 20 φορές γρηγορότερη σύνδεση.
  • Υποστηρίζει τηλεδιάσκεψη με περισσότερους συμμετέχοντες.
  • Είναι ένα ανθεκτικό και δυναμικό δίκτυο που εκπληρώνει τις επικοινωνιακές ανάγκες του μέλλοντος.

Αναβαθμίστε τις επικοινωνίες σας


Η Voiceland είναι πάροχος VoIP λύσεων που εξυπηρετεί αποκλειστικά επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Κάνουμε την ενδοεταιρική επικοινωνία ευκολότερη και την εξυπηρέτηση των πελατών σας καλύτερη, με τη δύναμη της cloud τεχνολογίας και της τηλεφωνίας VoIP.  

Βρείτε μας σε Facebook, Instagram και LinkedIn ή επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μια λύση ειδικά για τη δική σας επιχείρηση.