Τι είναι η VoIP τηλεφωνία

πώς λειτουργεί, πόσο κοστίζει ;

Μπορεί να μην έχετε ακούσει για την VoIP τηλεφωνία, αλλά είναι πιθανό να την έχετε χρησιμοποιήσει χωρίς να το γνωρίζετε.

Πολλές δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Facebook Messenger, το Skype ή το Viber χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία για να πραγματοποιούν οι χρήστες φωνητικές κλήσεις.

Τα οφέλη για μια επιχείρηση είναι πολλά και θα τα δούμε αναλυτικά σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι η VoIP τηλεφωνία ;

Ο όρος VoIP είναι το ακρωνύμιο του Voice over Internet Protocol  (voice over ip) ή με πιο συνηθισμένους όρους, τηλεφωνία μέσω Διαδικτύου, IP τηλεφωνία, ευρυζωνική τηλεφωνία.

Σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε και να λαμβάνετε τηλεφωνικές κλήσεις απευθείας από υπολογιστή, τηλεφωνικές συσκευές, ακόμα και από το κινητό σας μέσω του Διαδικτύου ή ενός δικτύου (3G/4G/5G) χρησιμοποιώντας το τηλεφωνικό νούμερο που ήδη διαθέτετε.

Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβετε είναι να το σκεφτείτε ως εξής:

Παραδοσιακές τηλεφωνικές γραμμές = Αναλογικός τρόπος επικοινωνίας

VoIP = Ψηφιακός τρόπος επικοινωνίας

Η τηλεφωνία VoIP μπορεί να προσφέρει μια σύγχρονη σειρά διαφορετικών δυνατοτήτων που ενδέχεται να μην διαθέτει η τρέχουσα τηλεφωνική σας υπηρεσία και συνιστάται για επιχειρήσεις που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα στο λογαριασμό τους και αναζητούν καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών προς τους πελάτες τους.

Πώς λειτουργεί η VoIP;

Για τηλεφωνικές κλήσεις, η συνομιλία ανταλλάσσεται χρησιμοποιώντας μικρά πακέτα δεδομένων. Το διαδίκτυο μπορεί να στείλει αυτά τα πακέτα δεδομένων σε όλο τον κόσμο σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Ουσιαστικά έχουμε τα 4 παρακάτω βήματα:
  1. Το τηλέφωνό σας συνδέεται στο διαδίκτυο.
  2. Όταν καλείτε έναν αριθμό τηλεφώνου, το τηλέφωνο IP σας ενημερώνει τον πάροχο υπηρεσιών VoIP να καλέσει το άλλο μέρος.
  3. Η υπηρεσία VoIP πραγματοποιεί την κλήση και ανταλλάσσει πακέτα δεδομένων από το τηλέφωνο IP σας.
  4. Το τηλέφωνό σας VoIP μετατρέπει αυτά τα ψηφιακά σήματα στον ήχο που μπορείτε να ακούσετε.

Η VoIP παρακάμπτει εντελώς την τηλεφωνική εταιρεία. Όπου κι αν είστε, αρκεί μια σύνδεση στο διαδίκτυο για να χρησιμοποιήσετε την VoIP τηλεφωνία.

Εξοπλισμός VoIP τηλεφωνίας

Το μόνο που χρειάζεστε για να πραγματοποιήσετε μια κλήση είναι μια σύνδεση στο διαδίκτυο και μία ή και περισσότερες από τις παρακάτω συσκευές:

Μια τηλεφωνική συσκευή. Αυτή μπορεί να συνδεθεί στο σύστημα VoIP χρησιμοποιώντας ένα ATA (αναλογικό προσαρμογέα τηλεφώνου) που δίνει μια διεύθυνση IP . Ουσιαστικά, απλώς συνδέετε το τηλέφωνό σας στο ATA αντί για απευθείας στην πρίζα.

Ένα ειδικό τηλέφωνο IP. Αυτό μοιάζει και λειτουργεί σαν ένα κανονικό τηλέφωνο. Έχει ένα ακουστικό με κουμπιά που τοποθετείται σε μια βάση φόρτισης.

Ωστόσο, αντί για την υποδοχή τηλεφώνου RJ-11, το τηλέφωνο IP διαθέτει υποδοχή RJ-45. Αυτό σημαίνει ότι συνδέεται σε μια θύρα ethernet του δρομολογητή σας και όχι σε μια σύνδεση τηλεφώνου.

Ο υπολογιστής σου. Θα χρειαστείτε μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε κλήσεις μέσω VoIP. Αυτό μερικές φορές ονομάζεται «softphone». Φυσικά, θα χρειαστείτε επίσης μια κάρτα ήχου συν ένα ακουστικό ή ένα μικρόφωνο και ηχεία.

Θα χρειαστείτε επίσης σύνδεση στο διαδίκτυο, είτε μέσω ethernet είτε μέσω wifi. Οι περισσότερες γνωστές εταιρείες  διαθέτουν εφαρμογές για Windows και Mac.

Το κινητό σας τηλέφωνο. Και πάλι, θα χρειαστείτε τη σωστή εφαρμογή και μια σύνδεση Wi-Fi. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας με ταχύτητες 4G ή υψηλότερες. 

Οι περισσότερες εφαρμογές VoIP θα λειτουργούν σε όλα τα έξυπνα τηλέφωνα, όπως κινητές συσκευές Android και Apple iPhone (iOS).

Είναι εύκολο να χρησιμοποιήσετε την VoIP;

Η αλήθεια είναι ότι η VoIP είναι εύκολο να ρυθμιστεί και να χρησιμοποιηθεί για καθημερινές προσωπικές και επαγγελματικές κλήσεις. Εφόσον έχετε ενεργή σύνδεση στο διαδίκτυο, μπορείτε να απολαύσετε τις κλήσεις μέσω αυτού.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία VoIP για να καλέσετε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί τηλεφωνικές εταιρείες όπως ΟΤΕ, Vodafone κ.λπ. Δεν θα γνωρίζουν καν τη διαφορά, εκτός από τη βελτιωμένη ποιότητα κλήσεων.

Όσον αφορά την εγκατάσταση, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι τεχνικό. Εάν μπορείτε να συνδέσετε ένα καλώδιο τροφοδοσίας στον τοίχο και ένα καλώδιο δικτύου στο τηλέφωνό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την VoIP.

Είναι ακόμη πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε την τηλεφωνική υπηρεσία VoIP στο iPhone ή στο Android σας. 

Κατεβάστε μια δωρεάν εφαρμογή VoIP, συνδεθείτε και είστε έτοιμοι να πραγματοποιήσετε κλήσεις χρησιμοποιώντας την σύγχρονη αυτή τεχνολογία.

Πλεονεκτήματα

Μειωμένο Κόστος Επικοινωνίας

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα με την VoIP τηλεφωνία είναι ότι έχετε χαμηλότερο μηνιαίο κόστος, τόσο σε εγχώριες, όσο και σε διεθνείς κλήσεις. Τα τηλέφωνα VoIP μπορούν να χειριστούν πολλές “γραμμές” ταυτόχρονα, να εγκατασταθούν σε χρόνο μηδέν και κοστίζουν λιγότερο επειδή η τεχνολογία εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του διαδικτύου.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει σημαντική εξοικονόμηση και έχουν καταφέρει μείωσε στους λογαριασμούς του τηλεφώνου τους έως και 60%.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το τηλεφωνικό σας κέντρο & απεριόριστα κανάλια φωνής με μόλις 50€/χρόνο.

Επεκτασιμότητα

Καθώς οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται και προσθέτουν υπαλλήλους, η προσθήκη επιπλέον γραμμών VoIP είναι εξαιρετικά απλή. Ένα σταθερό τηλεφωνικό σύστημα θα απαιτούσε να καλέσετε τον παροχέα σας, να ορίσετε χρόνο για να προσθέσουν γραμμές στο γραφείο και να αγοράσετε νέο υλικό. Η VoIP επιτρέπει στις επιχειρήσεις να συνδυάζουν τα τηλεφωνικά συστήματα πολλαπλών γραφείων ενός οργανισμού σε ένα μόνο σύστημα.

Απομακρυσμένη εργασία & τηλεδιάσκεψη

Με την VoIP τηλεφωνία, δεν χρειάζεται να βρίσκεστε στο γραφείο, στις εγκαταστάσεις για να λαμβάνετε τηλεφωνικές κλήσεις. Μπορείτε να λαμβάνετε εισερχόμενες κλήσεις από οπουδήποτε χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στο τηλέφωνο, το tablet ή τον φορητό υπολογιστή σας.

Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για ομάδες που εργάζονται εξ αποστάσεως ή ταξιδεύουν συχνά.

Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα για web meetings για να έχετε εξ αποστάσεως επικοινωνία με τους υπαλλήλους σας όταν αυτό απαιτείται. Δείτε τα 4+1 εργαλεία τηλεργασίας που χρειάζονται οι επιχειρήσεις σήμερα.

Εξοικονόμηση σε ξεπερασμένα τηλεφωνικά συστήματα: 

Η παραδοσιακή σταθερή τηλεφωνική υπηρεσία απαιτεί δαπανηρή συντήρηση εξοπλισμού επί τόπου και απαιτούνται αναβαθμίσεις εξοπλισμού για να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων γραμμών. Αυτή η συντήρηση εξαλείφεται με την VoIP επειδή χρησιμοποιεί το υπάρχον τοπικό δίκτυο της τοποθεσίας.

Χρησιμοποιώντας την τηλεφωνία VoIP, μπορείτε να μοιράζεστε πληροφορίες, ιδέες και σκέψεις σε πραγματικό χρόνο. Μπορείτε επίσης να επισπεύσετε έργα με εργαλεία άμεσης συνεργασίας, όπως IM, ομαδικές συνομιλίες και κοινή χρήση βίντεο.

Πιο ασφαλές από το σταθερό σας τηλέφωνο & εγγυημένη διαθεσιμότητα

Με 100% κρυπτογράφηση επικοινωνίας από την VOICELAND, μιλήστε άφοβα. Η ασφάλεια είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των επιχειρήσεων. Τα στοιχεία σας είναι πολύτιμα και η μετάβαση σε νέα τεχνολογία μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ευάλωτοι. Σε αντίθεση με πολλές πεποιθήσεις, η VoIP τηλεφωνία είναι ασφαλής κι αν επιλέξετε έναν αξιόπιστο πάροχο, τότε θα μπορεί να σας παρέχει και εγγυημένη διαθεσιμότητα.

Τηλεφωνική Αριθμοδότηση

Τώρα μπορείτε να έχετε εμφανή επαγγελματική παρουσία παντού στην Ελλάδα & στο εξωτερικό, με αριθμό της πόλης που σας ενδιαφέρει, σε συνδυασμό με όλα τα πλεονεκτήματα της VoIP τηλεφωνίας και των Cloud Τηλεφωνικών Κέντρων (Μάθετε τα πάντα για τα τηλεφωνικά κέντρα εδώ).

Μειονεκτήματα

Ενώ η VoIP είναι μια καταπληκτική τεχνολογία, μπορεί να μην είναι τέλεια για όλους. Υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα VoIP που πρέπει να γνωρίζετε.

Εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα στο διαδίκτυο ή διακοπές ρεύματος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία λειτουργίας της VoIP τηλεφωνίας. Επιπλέον, η κακή σύνδεση στο διαδίκτυο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των κλήσεων.

Επίσης, αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε μια τηλεφωνική συσκευή και όχι το κινητό σας ή έναν υπολογιστή, τότε θα χρειαστείτε νέες συσκευές, ειδικές για VoIP τηλεφωνία.

Κορυφαίες υπηρεσίες με την VoIP τηλεφωνία

Ακολουθούν οι πιο δημοφιλείς υπηρεσίες VoIP που θα απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις. Αυτές οι λειτουργίες τηλεφώνου για επιχειρήσεις έχουν μικρή ή μεγάλη σημασία, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

VoIP Τηλεφωνικά Κέντρα

Προβάλετε μια επαγγελματική εικόνα με ένα μενού τηλεφώνου που υποδέχεται τις εισερχόμενες κλήσεις. Εάν έχετε καλέσει μια εταιρεία και έπρεπε να πατήσετε 1 για πωλήσεις, 2 για υποστήριξη, έχετε χρησιμοποιήσει ένα τηλεφωνικό κέντρο.

Η VoIP τηλεφωνία καταργεί την ανάγκη προμήθειας «συμβατικού» τηλεφωνικού κέντρου, το οποίο είναι και αρκετά δαπανηρό, τόσο στην αγορά του, όσο και στη συντήρησή του. 

Αριθμοδότηση VoIP

Αποκτήστε άμεσα έναν ή και περισσότερους μοναδικούς αριθμούς VoIP για την επιχείρησή σας. Εντός 48 ωρών, σας παρέχουμε γεωγραφικούς τηλεφωνικούς αριθμούς σε πάνω από 15 πόλεις στην Ελλάδα & σε 80+ χώρες στον κόσμο.

Τηλεφωνητής – Voicemail

Δωρεάν υπηρεσία τηλεφωνητή η οποία στέλνει τα φωνητικά σας μηνύματα στο email σας.

Ηχογράφηση κλήσεων

Η υπηρεσία ηχογραφεί όλες τις κλήσεις σας και τις αποθηκεύει για μελλοντική αναζήτηση.

Αναμονή Κλήσης

Η υπηρεσία σάς ενημερώνει για επιπλέον εισερχόμενες κλήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, τις οποίες μπορείτε να τις κρατήσετε σε αναμονή ή να τις μεταφέρετε σε κάποιον συνεργάτη σας.

Τηλεφωνικές Συνδιαλέξεις – Online Conferences

Σας επιτρέπει να κάνετε τηλεφωνικές συνομιλίες με παραπάνω από 2 συμμετέχοντες ή να διοργανώσετε ένα online meetings.

Πόσο κοστίζει η VoIP τηλεφωνία;

Η VoIP είναι εκπληκτικά φθηνή όταν λαμβάνετε υπόψη όλες τις δυνατότητες που σας παρέχει. Ενδεικτικά κόστη αποκλειστικά από την VOICELAND:

  • Τηλεφωνικός Αριθμός από 18,6 €/χρόνο
  • Cloud Τηλεφωνικό Κέντρο από 50 € / χρόνο
  • Χρέωση ανά δευτερόλεπτο πραγματικής ομιλίας σε Ελλάδα , Ευρώπη, Αμερική, Καναδά 0,019/λεπτό και το βασικό… χωρίς ελάχιστη χρέωση

Τι να ψάξετε σε έναν πάροχο ;

Η ύπαρξη τηλεφωνικού συστήματος προσθέτει αξιοπιστία στην επιχείρησή σας. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι πάροχοι ίδιοι. Στην VOICELAND είμαστε υπερήφανοι για:

Τα υπερσύγχρονα Data Centers των μεγαλύτερων διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, όπως των Telecom Italia Sparkle Group και Google.

Την διαθεσιμότητα της υπηρεσίας μας που ξεπερνά το 99,97%.

Το Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας  ISO 9001, ISO 27001, ISO 27017, ISO 27011, ISO 22301.

Για να μπορέσετε να επιλέξετε όμως για τη δική σας επιχείρηση έναν πάροχο VoIP τηλεφωνίας, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα 5 σημαντικά θέματα.

Πώς να αποφασίσετε αν είναι κατάλληλη για την επιχείρησή σας

Τώρα που καταλαβαίνετε τι είναι η VoIP τηλεφωνία , το επόμενο βήμα είναι να μάθετε εάν ταιριάζει στην επιχείρησή σας. Όταν επιλέγετε ένα τηλεφωνικό πρόγραμμα για την εταιρεία σας, θα πρέπει να αποφασίσετε εκ των προτέρων ποιοι είναι οι στόχοι σας.

Σκεφτείτε τις ανάγκες σας σήμερα, αύριο και μερικά χρόνια μετά.

Μερικές από τις ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε σχετικά με αυτές τις ανάγκες είναι:

  • Τι είδους αριθμό τηλεφώνου χρειάζεται η επιχείρηση; Χρειάζεται έναν αριθμό χωρίς χρέωση, έναν τοπικό αριθμό, έναν διεθνή αριθμό ή οποιοδήποτε συνδυασμό των τριών;
  • Η επιχείρησή σας πραγματοποιεί πολλές εξερχόμενες κλήσεις;
  • Λαμβάνει η επιχείρησή σας πολλές εισερχόμενες κλήσεις; Χρειάζεστε μια λύση δρομολόγησης κλήσεων;
  • Έχετε πολλές τοποθεσίες;
  • Έχετε απομακρυσμένους εργαζομένους;
  • Χρησιμοποιείτε φαξ ή και επαγγελματικά SMS;
  • Χρειάζεστε μια λύση για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις – Online Conferences;

Αν είστε σε αναζήτηση παρόχου VoIP τηλεφωνίας, θα χαρούμε να σας παρέχουμε δωρεάν συμβουλευτική για να μοιραστείτε μαζί μας τις ανάγκες επικοινωνίας σας.

Μιλήστε με έναν Voice Expert