Ελληνικά

Ταχύτητα Ιnternet: Τι ρόλο παίζει για την επιχείρησή σας;

Η ταχύτητα Internet παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύγχρονη επιχειρηματική επικοινωνία και όχι μόνο. Όταν ο χρόνος είναι χρήμα και το internet μπορεί και κάνει τα πάντα να συμβαίνουν γρηγορότερα, οι επιχειρήσεις αποφεύγουν τον «κενό χρόνο» και τη χαμηλή παραγωγικότητα. Στο άρθρο αυτό, θα εξετάσουμε τη σημασία της ταχύτητας Internet για τις επιχειρήσεις, τον αντίκτυπό της στην απόδοση των VoIP συστημάτων και θα προτείνουμε τρόπους βελτίωσης της σύνδεσής σας, για υψηλή ποιότητα στην επικοινωνία.

Τι είναι η ταχύτητα Internet;

Η ταχύτητα internet είναι η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων μέσω της διαδικτυακής σύνδεσής σας, με τις κύριες παραμέτρους να είναι η ταχύτητα λήψης (download), η ταχύτητα μεταφόρτωσης (upload), η καθυστέρηση (latency) και η διακύμανση (jitter).

Η ταχύτητα λήψης είναι ουσιαστικά το πόσο γρήγορα λαμβάνετε πληροφορίες μέσω του διαδικτύου, ενώ η ταχύτητα μεταφόρτωσης αναφέρεται στο πόσο γρήγορα τις στέλνετε.

To latency – συχνά αναφέρεται και ως «ping» – είναι ο χρόνος που χρειάζεται, για να ταξιδέψουν τα δεδομένα από τη συσκευή σας σε έναν server και να επιστρέψουν ξανά πίσω. Μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (ms). Η χαμηλή καθυστέρηση είναι σημαντική για τηλεδιασκέψεις, online παιχνίδια και κλήσεις VoIP, επειδή διασφαλίζει ομαλή και άμεση επικοινωνία. Το υψηλό latency μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις και να δυσκολέψει σημαντικά δραστηριότητες που απαιτούν άμεση απόκριση, όπως η τηλεπικοινωνία.

Το jitter από την άλλη είναι η μεταβολή στη χρονική καθυστέρηση, που οδηγεί σε κακή ποιότητα ήχου και εικόνας, ασταθείς συνδέσεις και διακοπή κλήσεων. Το Jitter συνήθως προκαλείται από:

  • συμφόρηση του δικτύου
  • αλλαγές διαδρομής στην αποστολή και λήψη δεδομένων 
  • ασυνεπείς χρόνους παράδοσης πακέτων δεδομένων


Η ελαχιστοποίηση του jitter είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας και της αξιοπιστίας online εργασιών που γίνονται σε πραγματικό χρόνο.

Η ποιότητα της VoIP τηλεφωνίας εξαρτάται από όλες αυτές παραμέτρους, αφού μια τηλεφωνική κλήση απαιτεί:
  1. να λαμβάνετε πληροφορίες, δηλαδή να ακούτε όσα σας λέει τηλεφωνικά ο συνομιλητής σας.
  2. να στέλνετε πληροφορίες, δηλαδή να ακούει τη δική σας φωνή ο συνομιλητής σας.
  3. να ανταλλάσσονται αυτές οι πληροφορίες μεταξύ σας χωρίς καθυστερήσεις και διακοπές.

Μια γρήγορη και σταθερή σύνδεση internet εξασφαλίζει καθαρό και αδιάλειπτο ήχο όταν πραγματοποιείτε VoIP κλήσεις, ενώ μια αργή ή ασταθής σύνδεση μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις, διακοπές και χαμηλή ποιότητα ήχου.
Πώς επηρεάζει την επιχείρηση μια μέτρια ταχύτητα internet;

voiceland-internet-speed-third

Πώς επηρεάζει την επιχείρηση μια μέτρια ταχύτητα internet;

  1. Μειωμένη παραγωγικότητα: Οι αργές ταχύτητες internet μπορούν να προκαλέσουν δυσκολία στην πρόσβαση σε online εργαλεία και πλατφόρμες, μειώνοντας την αποδοτικότητα των εργαζομένων.

  2. Δυσκολία στην αποστολή και λήψη αρχείων: Η αργή ταχύτητα μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία αποστολής και λήψης μεγάλων αρχείων (π.χ. υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες και video), καθυστερώντας σημαντικά τις εργασίες.

  3. Προβλήματα στη σύνδεση με πελάτες και συνεργάτες: Οι αργές συνδέσεις μπορούν να δυσκολέψουν τη χρήση εργαλείων επικοινωνίας, όπως video conferencing, μειώνοντας την ποιότητα των επαγγελματικών συναντήσεων.

  4. Αυξημένος χρόνος φόρτωσης ιστοσελίδων: Η αργή ταχύτητα μπορεί να επιβραδύνει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες, επηρεάζοντας την ταχύτητα αναζήτησης πληροφοριών και άρα καθυστερώντας την οποιαδήποτε υλοποίηση έργου.

  5. Ασταθή λειτουργία cloud υπηρεσιών: Οι επιχειρήσεις που βασίζονται σε cloud υπηρεσίες για αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με αργές ή ασταθείς συνδέσεις. Αυτό μπορεί να μετατρέψει εργασίες της μίας ώρας σε πρόβλημα που διαρκεί ακόμα και για ένα ολόκληρο 8ωρο!

Μέτρηση ταχύτητας internet

Για να κάνετε έλεγχο της ταχύτητας internet της επιχείρησής σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα online εργαλεία όπως το Speedtest by Ookla, το Fast.com της Netflix, ή το Google Fiber Speed Test. Αυτά τα εργαλεία σας επιτρέπουν να μετρήσετε την ταχύτητα λήψης (download), την ταχύτητα αποστολής (upload) και την καθυστέρηση (latency).

voiceland-internet-speed-secondary

Τρόποι βελτίωσης της ταχύτητας internet στην επιχείρησή σας

Για να βελτιώσετε την ταχύτητα internet στην επιχείρησή σας, ξεκινήστε με την αξιολόγηση και επιλογή του σωστού παρόχου internet, βασισμένοι στις ανάγκες της επιχείρησής σας. Αναβαθμίστε την υποδομή σας, χρησιμοποιώντας ένα σύγχρονο router και δίκτυα που επιτρέπουν να αξιοποιήσετε πλήρως την ταχύτητα που προσφέρει ο πάροχός σας.

Αν χρησιμοποιείτε VoIP τηλεφωνία, ρυθμίστε το σύστημά σας, ώστε να δίνει προτεραιότητα στις VoIP κλήσεις σας (Quality of Service), εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη ποιότητα σε κάθε επικοινωνία. Επιπλέον, η τακτική αναβάθμιση του λογισμικού και του εξοπλισμού σας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του δικτύου σας, συμβάλλοντας στη συνολική αύξηση της παραγωγικότητας της επιχείρησής σας.

7 Tips από τη Voiceland για καθαρότερες και ποιοτικότερες VoIP κλήσεις

  1. Εξασφαλίστε ότι η διαδικτυακή σας σύνδεση έχει καλή ταχύτητα (download/upload) και χαμηλό latency, για να υποστηρίξει τις VoIP κλήσεις.

  2. Αναβαθμίστε τον εξοπλισμό δικτύου σας με συσκευές routers και switches που υποστηρίζουν τις τελευταίες τεχνολογίες και είναι βελτιστοποιημένες για τη VoIP.

  3. Ρυθμίστε το δίκτυό σας, ώστε να δίνει προτεραιότητα στη VoIP, διασφαλίζοντας καθαρότερες κλήσεις χωρίς διακοπές.

  4. Τοποθετήστε το router σας σε κεντρική θέση στο γραφείο και μακριά από παρεμβολές, για καλύτερη κάλυψη και σταθερότητα σήματος.

  5. Προτιμήστε τη χρήση καλωδίων Ethernet για τις VoIP συσκευές σας, καθώς προσφέρουν σταθερότερη και γρηγορότερη σύνδεση σε σχέση με το Wi-Fi.

  6. Ενημερώνετε τακτικά το λογισμικό του router και των VoIP συσκευών σας, για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη απόδοση και ασφάλεια.

  7. Συνεργαστείτε με έναν έμπειρο και αξιόπιστο πάροχο VoIP όπως η Voiceland, που προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και υποστήριξη.

Γρήγορο internet & VoIP από τη Voiceland

Βοηθήστε την επιχείρησή σας με μια γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση internet, για να μένει παραγωγική και να επικοινωνεί εύκολα και άμεσα. Εμείς, ως πάροχος VoIP, δεσμευόμαστε να σας προσφέρουμε τις καλύτερες cloud υποδομές τηλεπικοινωνίας. Επικοινωνήστε μαζί μας για συμβουλές και εξειδικευμένες προτάσεις βελτίωσης του συστήματος τηλεπικοινωνίας της επιχείρησή σας.

Βελτιώστε σήμερα τις επικοινωνίες σας με τη Voiceland και αφήστε τη φωνή της επιχείρησής σας να φτάσει παντού!

Μιλήστε με έναν Voice Expert